Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Áfonya!

2017.10.02

afonya.jpg

 

Tudod hogy mire jó az áfonya?

Antioxidáns-bomba

Ha szeretnél egy gyümölcsöt, amely tele van antioxidánsokkal, fogyassz áfonyát. Nem csak finom, de ez tartalmaz a legmagasabb koncentrációban antioxidánsokat más gyümölcsökkel szemben.

 

Az áfonya ennek köszönhetően leköti a szabad gyököket, amelyek károsítják a kollagén rostokat. Így az öregedési folyamatra és a ráncokra is jótékony hatással van.

 

És még... Jótékony hatásait a végtelenségig lehetne sorolni.

 

A benne levő antioxidánsok javítják az agy vérellátását és oxigénszintjét, elfogyasztása után órákig képes javítani a koncentrációképességet és memóriánkat!

 

A-, B- és C-vitamint tartalmaz, valamint magas a káliumtartalma. Baktériumölő hatása van, illetve a szív- és érrendszeri betegségekkel valamint a rákkal szemben is védekező hatást biztosít az antioxidánsok miatt.

 

Leveleinek vérnyomáscsökkentő, vizelethajtó és köhögéscsillapító hatása ismert. (Vigyázni kell vele, a leveleket csak kis mennyiségben szabad fogyasztani!) Teaként elkészítve fogínygyulladásra, illetve gyomorpanaszokra ajánlják.

 

Hajszálértágító hatása miatt kifejezetten javasolt azoknak, akiknek végtagjaikban rossz a vérkeringés.

 

Egyéb pozitív és egészségmegörző hatásainak érdemes utána nézni - vagy szívesen elküldjük -, mert tényleg nagyon sok van. Elég, ha csak egy miatt elkezded fogyasztani, az összes többire is hatni fog. :)

 

Egyél, amennyit csak bírsz!

Az áfonyában nagyon kevés a kalória, így nem kell aggódnod, hogy elveszíted a formádat.

Az áfonya az egyik legegyszerűbb öregedés elleni tipp. Váljon szokásoddá, hogy mindennap eszel. Vigyél magaddal munkahelyedre és legyen otthon is mindig.

 

Valóban kicsit fanyar és sokaknak ez nem jön be. Semmi gond, picit feljavítva tényleg isteni lesz: Ha nem szereted az ízét...

- keverd össze joghurttal és mézzel (házi és természetes joghurtkészítés felsőfokon és gyorsan

- keverd müzlihez más bogyós gyümölcsökkel együtt - szinte nem is fogod kiérezni az ízét

- keverj hozzá különböző magokat (dió, mandula, pisztácia, mogyoró, napraforgó) és akár turmixold össze - egy pépes valamit kapsz, amit szeretni fogsz!

- préselj belőle levet és keverd nagyobb mennyiségű narancsléhez - kifejezetten isteni lesz!

- süss belőle sütit! - úgy ki ne enné meg?

 

Ha van kerted, akkor ültess vörös áfonyát. Ez szerencsére nagyon igénytelen bokor, így semmi plusz teendőd nem lesz vele. Nálam is van ;)

 

Vásárláskor figyelj rá, hogy “peregjenek a szemek”, akkor friss! Mirelitet mindig kapsz!

 

Érdekesség:

A második világháború idején a pilóták vették észre, hogy amikor fekete áfonyát ettek, javult az éjszakai tájékozódó képességük. Ennek alapján kezdték el tudományosan vizsgálni a fekete áfonya hatásait, s ma már számos látászavar kezelésére használják.

afonya-piros.jpg